DESPRE “RANA PE COL”

RANA PE COLTot mai frecvent se pune, in cabinetele de specialitate, diagnosticul de “rana pe col”. De cele mai multe ori acest diagnostic nu necesita nici un fel de tratament, insa, atunci cand examenul citologic (examenul Babes-Papanicolau) si/sau cel colposcopic pun intr-adevar in evidenta o leziune a colului uterin, trebuie intervenit chirurgical.
Interventiile chirurgicale la nivelul colului uterin sunt interventii mici sau de anvergura medie. De cele mai multe ori pacienta nici nu necesita internare, putand pleca din spital/cabinet ginecologic (este de preferat insa, ca interventia sa se efectueze in mediu intraspitalicesc) la cateva ore dupa interventie.
Una dintre interventiile chirurgicale des practicate in patologia colului uterin este electrorezectia cu ansa diatermica (ERAD) a unui fragment (“suspect” din punct de vedere clinic, colposcopic, etc), cu trimiterea acestuia la examen histopatologic; este foarte important ca piesa de rezectie sa fie analizata de catre medicul anatomo-patolog pentru a exclude o leziune premaligna sau maligna – cancer de col uterin. Este foarte important de stiut, avand in vedere ca pacientele ce se adreseaza specialistului sunt paciente tinere, ca aceasta interventie nu afecteaza fertilitatea pacientei.
O alta interventie, de amploare mai mare (necesita anestezie – generala sau locoregionala), este conizatia colului uterin. Ea se adreseaza aceleiasi patologii a colului uterin, insa este rezervata cazurilor in care leziunea/”rana” de la nivelul colului uterin este mai extinsa.
Este important de stiut pentru paciente ca recuperarea postoperatorie este foarte rapida, pacienta putandu-si relua activitatile zilnice imediat postoperator.