Labioplastia, vulvoplastia – interventii foarte rar efectuate. De ce?

labioplastia3Hipertrofia labiala si asimetria labiala reprezinta probleme ginecologice frecvent intalnite in cabinetele ginecologice.

Acestea reprezinta de cele mai multe ori o problema estetica pentru paciente si nu rareori chiar si o problema functionala (poate aparea discomfort in timpul contactului sexual sau chiar discomfort mictional – jena in momentul urinarii).

Interventia chirurgicala este de cele mai multe ori una de mica anvergura, are o durata mica; se poate efectua cu anestezie locala (de cele mai multe ori interventia nu dureaza mai mult de 20-30 de minute) sau cu anestezie generala (atunci cand pacienta prezinta un prag foarte scazut la durere).

Labioplastia este o operaţie estetică de îmbunătăţire a aspectului labiilor. Interventia nu afectează în niciun fel desfăşurarea normală a actului sexual (de cele mai multe ori viata sexuala se imbunatateste) sau o viitoare sarcina.

Procedura chirurgicală este utilizată pentru simetrizarea, reducerea sau armonizarea regiunii vulvare astfel încât labioplastiasă se ajungă la un aspect considerat „normal” din punct de vedere esthetic si functional.  Recuperarea postoperatorie este foarte rapida, pacienta putand fi externata in ziua interventiei chirurgicale. Viata sexuala se poate relua la 2-3 saptamani de la interventie, iar complicatiile postoperatorii, imediate sau tardive, sunt extrem de rare.

Avand in vedere faptele expuse anterior, parerea personala este ca exista o oarecare ‘jena’, ‘negare’ a problemei; de aceea, consideram ca acest lucru ar trebui discutat (atunci cand se impune) in cabinetele de ginecologie de fiecare data.