IZOIMUNIZAREA IN SARCINA (INCOMPATIBILITATEA DE RH)

hidropsReprezinta o reactie a organismului matern ce sesizeaza prezenta unor antigene straine (de pe suprafata eritrocitelor – “globulele rosii”), producand anticorpi specifici.
Cel mai frecvent tip de izoimunizare in sarcina este reprezentat de cel produs prin hemoragia fetoplacentara la paciente ce prezinta Rh negativ (nu prezinta antigenul D pe suprafata hematiilor); acest lucru ( hemoragia fetoplacentara) apare cu o frecventa de aproximativ 75% din totalul sarcinilor. Astfel, anticorpii anti-D traverseaza placenta si “ataca” eritrocitele fetale producand distrugerea lor, si astfel anemie fetala de diverse grade. Acest lucru determina consecinte, uneori destul de grave – hidropsul fetal, insuficienta cardiaca fetala severa – ce pot duce chiar la decesul fetal in utero.
Hemoragia fetoplacentara se produce in timpul sarcinii in majoritatea sarcinilor cu ocazia unor manevre invazive, dar nu numai:
– transfuzii sangvine neadecvate
– avortul (spontan sau terapeutic, mai ales in luna mare de sarcina)
– traumatismele abdominale la femeile insarcinate
– sarcina extrauterina
– dezlipirea prematura de placenta
– manevre obstetricale: amniocenteza, biopsia de vilozitati coriale, punctia cordonului ombilical (mai rar utilizata la noi in tara), etc.

Cum se diagnosticheaza izoimunizarea in sarcina?

Este important ca la prima vizita prenatala, viitoarei mame si sotului sa li se recolteze analize de sange pentru determinarea grupului de sange si a Rh-ului. Cand exista incompatibilitate (mama – Rh negativ, tatal – Rh pozitiv) trebuie determinata starea mamei – deja izoimunizata (prezinta anticorpii anti-D, lucru rar intalnit la prima sarcina) sau nu are prezenti acesti anticorpi in sange.
Cand paternitatea este incerta, pentru determinarea grupului de sange al fatului este necesara punctia lichidului amniotic (amniocenteza).

Monitorizarea sarcinilor la gravide ce prezinta Rh negativ

La pacientele ce nu au fost izoimunizate (nu prezinta anticorpii anti-D) intre saptamanile 28-30 de sarcina se administreaza vaccinul anti-D (RhoGam, etc.) de 300 micrograme,  si o noua administrare in primele 72 de ore de la nastere (numai in cazul in care nou-nascutul are Rh pozitiv); de asemeni, vaccinarea la pacientele cu Rh negativ se practica si dupa efectuarea unui avort (la cerere sau spontan), a amniocentezei sau a altor manevre obstetricale.
La gravidele ce au fost deja izoimunizate (prezinta anticorpii anti-D) monitorizarea starii de sanatate fetale este foarte importanta datorita riscului de aparitie a anemiei fetale si a consecintelor ei, ce pot fi chiar fatale. Atunci cand titrul de anticorpi prezinta o crestere in timpul sarcinii  starea de sanatate fetala trebuie intens monitorizata ecografic, cardiotocografic si chiar prin metode invasive – amniocenteza, punctia cordonului ombilical. Astfel, cand sanatatea fetala este pusa in pericol (titrul anticorpilor a crescut de cel putin 4 ori in sarcina, anemia fetala a atins un prag critic, au aparut semnele de insuficienta cardiaca congestiva) si maturarea pulmonara fetala o permite, se practica extragerea fatului din uter, de cele mai multe ori recurgandu-se la operatia cezariana.

N.B.- Un lucru important de stiut de catre pacientele ce prezinta Rh negativ este ca acest lucru nu reprezinta cauza de infertilitate sau de avort spontan (mai ales in luna mica de sarcina).