INFLAMATIA GLANDEI BARTHOLIN (BARTHOLINITA ACUTA)

Bartholin-Cyst-ImagesGlanda Bartholin este o glanda pereche ce se pozitioneaza anatomic la nivelul vestibulului vaginal (treimea inferioara a vaginului), denumita si “marea glanda vestibulara”. Prezinta un orificiu de drenaj ce este localizat pe fata laterala a vestibulului vaginal (are un rol important in lubrifierea vaginala in timpul actului sexual si nu numai).
Atunci cand acest orificiu este obstruat, de cele mai multe ori datorita unui preoces inflamator, glanda se transforma chistic, putand ajunge pana la dimensiuni de 5-10 centimetri si devine foarte dureroasa.
Exista doua stadii ale infectiei glandei Bartholin. Astfel, canalul glandei Bartholin fiind tapetat cu un epiteliu asemanator cu cel al canalului cervical este susceptibil la aparitia infectiei cu Chlamydia trachomatis sau cu Neisseria ghonoreae. Infectia microbiana produce procesul inflamator raspunzator de aparitia obstructiei ductale creandu-se o cavitate inchisa (glanda dilatata chistic) – prima faza a infectiei. Aceasta cavitate se poate suprainfecta, in general cu germeni anaerobi ai florei digestive, producand abcesul glandei Bartholin (a doua faza a infectiei).

Cum se manifesta inflamatia glandei Bartholin?

De cele mai multe ori pacientele se prezinta in cabinetele de ginecologie datorita aparitiei unei formatiuni dureroase la nivel vulvar. Uneori, atunci cand dimensiunea abcesului este mare, pot aparea jena mictionala si discomfortul locomotor (schiopatarea).

Tratament

Tratamentul inflamatiei glandei Bartholin este diferit in functie de stadiul infectiei. Astfel, in prima faza – cea a inflamatiei ductale – tratamentul antibiotic adecvat poate fi suficient. In cea de-a doua faza  – cea a abcesului – tratamentul chirurgical este obligatoriu, si consta din evacuarea materialului purulent colectat in interiorul cavitatii glandulare si crearea unui nou orificiu de drenaj (“marsupializare”); tratamentul chirurgical trebuie intotdeauna completat de un tratament antibiotic.