INFECTIA GENITO-URINARA – CHLAMYDIA TRACHOMATIS

pelvic_inflammatory_disease-2112Chlamydia reprezinta o specie de germeni (microbi) gram-negativi cu dezvoltare obligatoriu intracelulara ce infecteaza epiteliile cilindrice (epiteliul endocervical, epiteliul mucoasei uterine, epiteliul mucoasei trompelor uterine, etc.) si pe cele scuamoase (epiteliul exocervical).
Exista mai multe specii de Chlamydia (psittaci, pneumoniae, puerorum, trachomatis), fiecare dintre ele avand tropism pentru un anumit tip de epiteliu; de asemeni trebuie stiut ca exista mai multe serotipuri de Chlamydia Trachomatis (ChT) – aproximativ 18 – ceea ce duce la reactii incrucisate ale diverselor tipuri de investigatii diagnostice, facandu-le astfel imprecise.
Infectia cu ChT reprezinta o importanta cauza de infertilitate in lume si inclusiv la noi in tara datorita frecventei din ce in ce mai mare a acestei infectii in populatia tanara.

Factorii de risc ai aparitiei infectiei

ChT reprezinta un microb ce se transmite pe cale sexuala fiind responsabil de aparitia unei patologii diverse din sfera urogenitala (atat la femei cat si la barbati) afectand astfel fertilitatea cuplului – uretrite, orhiepididimite, cervicite, endometrite, salpingite, peritonite, etc.
Factorii de risc sunt: – parteneri sexuali multipli
– debutul activitatii sexuale la varsta tanara
– folosirea anticonceptionalelor orale (nu prin folosirea lor, ci prin lipsa protectiei prin alt mijloc impotriva transmiterii bolilor cu transmitere sexuala)
– varsta tanara
– statusul marital – necasatorit(a)
– statusul socio-economic scazut
– rasa non-caucaziana
La nou-nascuti – la gravide ce prezinta infectia activa, la nasterile pe cale vaginala, poate aparea conjunctivita sau chiar pneumonia neonatala.

Care sunt simptomele infectiei cu ChT ?

De multe ori infectia este asimptomatica, fiind detectata intamplator prin analize speciale; uneori, din pacate, infectia este detectata in momentul  investigarii unui cuplu infertil.
Pot aparea: – sangerari vaginale intermenstruale
– dureri puternice menstruale (ce nu existau pana de curand) sau dureri intermenstruale
– dispareunia (dureri in timpul contactului sexual)
– aparitia unei secretii vaginale modificate
– sangerari vaginale in timpul sau dupa contactul sexual
– aparitia unui discomfort mictional
– aparitia unei dureri cronice in abdomenul inferior, a meteorismului abdominal (senzatia de “abdomen plin”)
Este important de retinut ca infectia neglijata cu ChT poate fi raspunzatoare de aparitia sarcinilor extrauterine, aparitia avorturilor spontane, aparitia infertilitatii (atat la femei cat si la barbati)

Diagnosticul de laborator

Este important ca infectia cu ChT sa fie suspectata la orice pacienta ce se prezinta la medicul ginecolog sau dermatolog pentru o alta boala cu transmitere sexuala. Astfel, este de preferat ca o data pe an orice femeie activa din punct de vedere sexual, mai ales daca isi doreste in viitorul apropiat sau mai indepartat o sarcina sa faca si testarea pentru ChT.
Prezenta microbului (fie infectie recenta, activa, fie infectie veche) se poate pune in mai multe moduri:
–    diagnosticul citologic – recoltarea unei probe celulare de la nivelul colului uterin – cultura din col
–    detectia antigenului ChT
–    cultura celulara
–    AND chlamydia – cea mai specifica
–    detectia serologica – nu este foarte specifica (reactii incrucisate si cu alte specii de chlamydia); important de stiut este ca analiza serologica poate exclude (atunci cand anticorpii sunt absenti – IgA, IgG) infectia. Markerul IgM  nu are nici un fel de relevanta in cazul infectiei cu ChT. Testele serologice au sensibilitate si specificitate scazute si de aceea nu sunt folosite pentru punerea diagnosticului, ci mai ales pentru excluderea infectiei.

Tratament

Fiind o infectie cu transmitere sexuala, tratamentul de baza este tratamentul antibiotic corect administrat si pe o perioada de timp adecvata; tratamentul partenerului sexual este obligatoriu.