DIAGNOSTICUL SI TRATAMENTUL MINIM–INVAZIV AL TUMORILOR MAMARE

Punctia_Biopsia_san[1]Diagnosticul precoce al tumorilor mamare maligne prin punctie ghidata ecografic (la tumori cu/fara expresie mamografica), cat si infirmarea malignitatii a unor tumori mamare (fie tumori chistice, fie tumori solide). Astfel se evita o serie de interventii chirurgicale in scop diagnostic (de cele mai multe ori inutile) efectuate pentru tumorile benigne – chisturi mamare simple, fibroadenoame – si se pune un dignostic de malignitate intr-un stadiu precoce.

Asistam in ultimul timp, datorita unei mai atente si mai frecvente autoexaminari a sanilor a femeii moderne, la o crestere a adresabilitatii la specialist in legatura cu aparitia unor formatiuni tumorale mamare (breast lump). De cele mai multe ori, din fericire, este vorba de aparitia unor chisturi mamare simple (frecvent dureroase) care prin simpla punctionare rezolva atat simptomatologia (atunci cand sunt voluminoase si dureroase) dar au si valoare diagnostica, exculzand patologia maligna, si evitand astfel o interventie chirurgicala care poate fi mutilanta (excizie sectoriala mamara, tumorectomie).

Procedura este relativ simpla, de scurta durata, se poate practica cu anestezie locala, iar pacienta isi poate desfasura ulterior activitatea zilnica.