CURETAJUL UTERIN LA CERERE

Curetajul uterin la cerere reprezinta o interventie chirurgicala (de amplitudine minora) ce se efectueaza la dorinta pacientei de a renunta la o sarcina nedorita ; este regretabil ca in zilele noastre, acum cand exista o serie de mijloace contraceptive, inca se efectueaza aceasta manevra chirurgicala (foarte frecvent). Impreuna cu sterilizarea chirurgicala (fie pe cale laparoscopica, fie prin laparotomie – cel mai frecvent cu ocazia operatiei cezariene), CU la cerere reprezinta singurele interventii chirurgicale din sfera ginecologica efectuate la dorinta pacientei.
Trebuie facuta distinctia intre avortul la cerere si avortul terapeutic – efectuat datorita unei patologii materne preexistente sarcinii ce poate in aceste conditii sa ii puna acesteia viata in pericol sau datorita unor anomalii incompatibile cu supravietuirea ale produsului de conceptie (malformatii congenitale majore detectate cu ocazia ecografiilor de screening); o alta circumstanta in care avortul este considerat terapeutic (si nu la cerere) este aceea in care sarcina rezulta in urma unui viol.
La noi in tara intreruperea voluntara a sarcinii este permisa (din punct de vedere legislativ) pana la varsta de douasprezece saptamani de amenoree.

Modalitati de efectuare a intreruperii sarcinii
Sunt reprezentate de: – metode medicamentoase de intrerupere a sarcinii – se poate efectua cu mai multe tipuri de medicamente administrate singure sau in combinatie; cel mai frecvent sunt utilizate Mifepristona (RU486 – antagonist al receptorului de progesteron) si Misoprostolul (agonist prostaglandinic ce determina contarctia fibrei musculare netede uterine cu expulzia produsului de conceptie). Rata de succes a metodei este variabila – 70-90% – in functie de varsta gestationala. Aceasta metoda se poate efectua si in ambulatoriu (fara sa necesite internare in spital), insa pacienta trebuie sa fie informata de posibilitatea aparitiei sangerarii vaginale, uneori de intensitate mare, ce impune adresarea catre un serviciu de specialitate; aproximativ 3-5% sunt sortite esecului metodei si necesita o metoda chirurgicala de efectuare sau completare a metodei medicamentoase.
Ca si complicatii amintim sangerarea vaginala mare si infectia (devenita extrem de rara astazi).
– metode chirurgicale de efectuare a intreruperii de sarcina
Cea mai utilizata metoda de efectuare a CU la cerere ramane la noi in tara este aspiratia produsului de conceptie urmata sau nu de controlul instrumental al cavitatii uterine (in functie de varsta sarcinii). Interventia se poate efectua fie cu anestezie locala, fie cu anestezie generala (pacienta este “adormita” doar pe durata interventiei – in medie10-15 min) si consta in dilatatia canalului cervical (colului uterin) cu ajutorul unor dilatatoare speciale urmata de extractia produsului de conceptie cu ajutorul unei canule de aspiratie (conectata la un dispozitiv de vacuum).

Complicatii
Avand in vedere ca este o procedura efectuata la cererea pacientei, aceasta trebuie informata foarte bine in legatura cu riscurile pe care le implica aceasta interventie chirurgicala.
Infectia reprezinta o complicatie din ce in ce mai rara astazi datorita profilaxiei antibiotice; atunci cand apare poate fi sursa unei sangerari postoperatorii de intensitate variabila ce poate necesita internare intr-un serviciu de specialitate; pe termen lung, infectia poate duce la infertilitate secundara.
Sangerarea vaginala postoperatorie este variabila si poate impune, atunci cand este foarte mare si incontrolabila, histerectomia de urgenta.
Perforatia uterina – reprezinta o solutie de continuitate la nivelul peretelui uterin (“gaura”) ce poate aparea mai ales atunci cand pozitia uterului este fie foarte anteversata fie retroversata sau cand uterul prezinta diverse anomalii anatomice (uter malformat sau fibrom uterin); rezolvarea acestei complicatii impune internarea pacientei; atunci cand produsul de conceptie a fost extras, pacienta nu prezinta sangerare activa (fie vaginala, fie intraperitoneala) si este stabila, poate fi externata si supravegheata in ambulatoriu; dimpotriva, cand sangerarea este mare se impune interventia chirurgicala de urgenta – poate fi necesara chiar extirparea uterului.
Mortalitatea (inca prezenta si in tari foarte bine dezvoltate) este variabila in functie de procedura aleasa si de varsta gestationala; astfel, ea este de 0,4/100000 la sarcini de maxim 8 saptamani de amenoree si de 3-5/100000 la peste 12 saptamani (avortul terapeutic).