CURA PROLAPSULUI GENITAL – SUSPENSIA LAPAROSCOPICA LA NIVELUL PROMONTORIULUI SAU LA NIVELUL PERETELUI ABDOMINAL LATERAL – “GOLD STANDARD?”

img_0744Prolapsul genital (uterin sau al bontului vaginal posthisterectomie), cu sau fara incontinenta la efort, reprezinta o patologie din ce in ce mai frecvent intalnita si la noi in populatie, atat datorita cresterii sperantei de viata, cat si a cresterii prevalentei obezitatii.

In SUA costurile totale ale interventiilor pentru prolapsul genital (POP) sunt de aproximativ 1000 de milioane de $, devenind una dintre problemele importante de sanatate publica.

De cele mai multe ori pacientele se prezinta la specialist datorita incontinentei urinare la eforturi variabile, si a unei senzatii de presiune , de “greutate” la nivelul etajului abdominal inferior; nu rareori pacientele se prezinta in cabinetele de Ginecologie pentru aparitia unei “tumori” la nivel vulvar, ceea ce nu este altceva decat uterul prolabat (“cazut”) in afara vaginului (prolaps genital grad IV).

Abordul vaginal (folosind materiale variate sintetice de protezare), utilizat atat de frecvent in ultimii 10 ani (diverse tehnici chirurgicale), a fost abandonat in ultimul timp datorita complicatiilor postoperatorii imediate si la distanta. Tehnicile abdominale (prin abord clasic sau minim-invaziv – laparoscopic) au devenit operatiile de electie in tratamentul POP multicompartimental.

Suspensia laparoscopica la nivelul promontoriului este o tehnica dificila datorita decolarii sigmoidiene necesara fixarii materialului alloplastic (plasa de polipropilena) si poate determina dificultati la defecatie (constipatie, sindrom subocluziv); aceste inconveniente sunt eliminate prin plasarea (“tension free”) a materialului sintetic la nivelul peretelui antero-lateral abdominal.

Echipa noastra (Sectia Ginecologie Spital Wellborn) a efectuat cu succes acest tip de interventie cu rezultate foarte bune pe termen lung (disparitia incontinentei urinare si a discomfortului pelvin, reluarea activitatii sexuale normale) si fara complcatii postoperatorii.

Video – Tratamentul laparoscopic al prolapsului genital: