CHISTUL OVARIAN HEMORAGIC (RUPTURA CHISTULUI LUTEAL)

corpul galbenIn fiecare luna, la nivelul ovarelor unei femei ce nu se afla in menopauza, se dezvolta un folicul ovarian, din care, aproximativ la jumatatea ciclului menstrual, se produce ovulatia. Din acest folicul ovarian matur se dezvolta corpul galben ce prezinta un rol deosebit de important in primele saptamani de sarcina. Ruptura corpului galben (chistului luteal) reprezinta un fenomen foarte frecvent, simptomatologia variind de la mimarea unui abdomen acut chirurgical (ce necesita interventia chirurgicala de urgenta) pana la lipsa completa a simptomatologiei (cel mai frecvent).
Sangerarea din momentul “ruperii” chistului variaza, astfel putandu-se ajunge chiar si la socul hemoragic atunci cand pacienta se prezinta prea tarziu la Camera de Garda sau sursa de sangerare este mare.

Semne si simptome
De cele mai multe ori pacientele se prezinta la medic din cauza prezentei unei dureri aparute brusc in urma unui efort fizic sau a actului sexual, durere aparuta de obicei in a doua jumatate a ciclului menstrual.
Alte cauze de prezentare la specialist pot fi:
– o sangerare vaginala anormala
– alterarea starii generale
– aparitia unei lipotimii sau chiar a sincopei (datorata hemoragiei intraperitoneale)
– socul hemoragic
– prezenta greturilor si a varsaturilor (semne de iritatie peritoneala)
– aparitia unei dureri la nivelul unuia dintre umeri (durere iradiata – semn de hemoragie intraperitoneala)
La examenul clinic se poate decela aparitia hipotensiunii (mai ales in ortostatism), a tahicardiei (primul semn clinic al socului hemoragic), a febrei; la examenul ginecologic se observa de multe ori aparitia unei mase anexiale dureroase la palpare si iritatia peritoneala (“tipatul Douglas-ului”).

Diagnostic

Diagnosticul este facil la pacientele ce se prezinta cu tabloul complet al hemoragiei intraperitoneale aparute in contextual clinic mentionat mai sus.
Analizele de laborator:
– testul de sarcina este obligatoriu – pentru a exclude sarcina, fie intrauterina, fie extrauterina;
– hemoleucograma completa si coagulograma – pentru a evalua si monitoriza gravitatea hemoragiei intraperitoneale;
– determinarea grupului de sange si a Rh-ului – in vederea eventualei transfuzii sangvine;
– culturile de la nivel cervical si urinar – la paciente ce se prezinta cu dureri mari in etajul abdominal inferior
– sumarul de urina – pentru excluderea litiazei renale
Dintre mijloacele imagistice, cel mai important este examenul ecografic (atat cel abdominal – pentru aprecierea sangerarii, cat si cel transvaginal); poate evidentia prezenta unei tumori anexiale si exclude alte cauze ale hemoragiei intraperitoneale.
Un rol important in diagnostic si tratament il are laparoscopia (laparotomia este rezervata cazurilor extreme – paciente in soc hemoragic).

Tratament

De cele mai multe ori simpla supraveghere clinica si ecografica este suficienta, dublata de un tratament simptomatic (antialgic si antiinflamator) – la paciente stabile hemodinamic ce se prezinta cu dureri usoare in etajul abdominal inferior; acest lucru se face de cele mai multe ori in ambulatoriu (nu necesita internare). In cazurile in care starea generala este alterata supravegherea intraspitaliceasca este obligatorie cu monitorizarea constantelor biologice. Interventia chirurgicala se efectueaza la pacientele ce prezinta sangerare activa si semne ale socului hemoragic.