CANCERUL DE SAN

examinare sanCancerul de san reprezinta cea mai frecventa forma de cancer intalnita la femei, intr-o continua crestere ca si incidenta, in toata lumea inclusiv la noi in tara, fiind cea mai frecventa cauza de deces datorata bolilor neoplazice maligne.
In ultimul timp, datorita numeroaselor  progrese facute in diagnosticul precoce al tumorilor mamare si al noilor metode terapeutice, rata deceselor a scazut foarte mult.

Care sunt factorii de risc in aparitia cancerului de san?

– varsta avansata – sunt doua perioade de varsta la care incidenta cancerului de san este mai ridicata (45-50 ani si 60-65 ani)
– istoricul familial (una sau mai multe rude de gradul I ce au prezentat boala, istoric familial de cancer ovarian)
– antecedentele personale (prezenta mutatiei BRCA1/BRCA2, biopsie mamara ce a detectat DCIS, LCIS)
– menarha precoce
– menopauza tardiva
– prima sarcina aparuta la varsta peste 30 de ani
– tratamentul de substitutie hormonala in postmenopauza
– anticonceptionalele orale ?(sunt studii care sustin exact contrariul)
– obezitatea
– consumul de alcool
– viata sedentara
– consumul excesiv de cofeina

Cum se diagnosticheaza cancerul de san?

Din fericire, pentru neoplasmul mamar, ca si pentru cel de col uterin, exista metoda de screening eficienta – EXAMENUL MAMOGRAFIC bilateral; mamografia ar trebui efectuata anual incepand cu varsta de 40 de ani la paciente ce nu au avut nici un fel de istoric personal sau familial neoplazic (unii autori recomanda ca intre 40-50 de ani mamografia sa fie efectuata le interval de 2 ani).
De multe ori insa, din pacate, pacienta se prezinta la medic pentru aparitia unei formatiuni tumorale la nivelul sanului; alte simptome sunt aparitia unei secretii mamelonare (de obicei unilaterala, sangvinolenta), retractia mamelonara, o asimetrie a sanilor, inflamatia mamara (“roseata sanului”).
Este foarte important pentru paciente sa efectueze autoexaminarea sanilor cel putin odata la 3 luni (recomandabil lunar), dupa ce se termina sangerarea menstruala, atunci cand sanii nu mai sunt supusi influentei progesteronului (progesteronul, la femeile ce au cicluri menstruale regulate,ovulatorii, determina un edem la nivelul sanilor ce face examinarea lor mult mai dificila). Uneori, la persoanele tinere, cancerul de san poate fi suspicionat cu ocazia unei ecografii mamare (de aceea este bine de stiut ca pana la 40 de ani este bine sa se efectueze o ecografie mamara pe an, mai ales la paciente ce prezinta factori de risc);
de asemeni, examenul ecografic este foarte important si pentru ghidarea punctiilor mamare.
Un alt mijloc diagnostic important (s-a dorit la un moment dat implementarea ca mijloc de screening dar este foarte costisitor) este examenul RMN.
Trebuie mentionat insa ca diagnosticul cancerului de san, ca si stadializarea sa, se fac pe baza unor probe histopatologice – biopsia mamara (punctii mamare radioghidate, ecoghidate, excizii tumorale limitate, piese de mastectomie, etc.) sau biopsia ganglionara axilara.

Tratamentul cancerului de san

Ca in toata patologia oncologica, tartamentul cancerului de san este un tratament multimodal, in care rolul principal il are tratamentul chirurgical.
Alaturi de tratamentul chirurgical, chimioterapia, hormonoterapia si radioterapia ocupa un rol deosebit de important in prevenirea recidivelor la distanta si a scaderii mortalitatii.
Astfel, tratamentul chirurgical al cancerului de san depinde de stadiul bolii; din ce in ce mai frecvent, si la noi in tara, datorita unui screening mai intens, cancerul de san este surprins in stadii incipiente (stadiul I, II) si astfel tratamentul chirurgical nu mai este la fel de extins. Se poate recurge si la o simpla excizie tumorala adecvata si limfadenectomie (extirparea ganglionilor limfatici axilari) prin intermediul a doua incizii ce evita dezavantajul estetic (chiar mutilant) al mastectomiei radicale ce este necesara de obicei in stadii mai avansate. Este important de stiut de catre paciente ca exista si posibilitatea de efectuare a unui implant mamar in acelasi timp al interventiei chirurgicale (atunci cand mastectomia radicala – extirparea in intregime a sanului impreuna cu ganglionii limfatici axilari).